Staropolska, dworska kuchnia, ręcznie malowane sale, niepowtarzalny klimat
oraz profesjonalna obsługa to cechy Restauracji Pałac Większyce.
Staropolska, dworska kuchnia, ręcznie malowane sale, niepowtarzalny klimat
oraz profesjonalna obsługa to cechy Restauracji Pałac Większyce.
Wytworzone z winogron Prosecco (Glera).
Jasno słomkowy kolor, jabłkowo gruszkową nutę, jest bardzo aromatyczne,
świeże i harmonijne. Dość wytrawne i bogate. Aperitif, do przekąsek, sałat,
świeżych warzyw, słonych/pikantnych wędlin i serów. Polecamy rownież
do potraw z białych mięś (drób, wieprzowina) i naszych ryb.
Wino produkowane metodą naturalnej fermentacji w butelce (metoda
Szampańska). Intensywnie musująca, świeża, lekko półwytrwana Cava
o intensywnych aromatach brzoskwiń, nektarynek i słodkich winogron.
Polecamy do lekkich przekąsek
Lekkie różowe Garnacha
Delikatne wino pachnce truskawkai, czerwonymi porzeczkami i malinami
i kwiatami. Delikatny i świeży posmak wiśni.
Bardzo uniwersalne w łączeniu z potrawami.
Miejscowe grona Saperavi i Rkatsiteli.
Ciemny, intensywnie żółty kolor, nieco winny aromat, poza tym: jabłka,
gruszki, posmak dojrzałej brzoskwini i wosku. Do słodkich przekąsek,
ciast i deserów.
Miejscowe grona Saperavi i Rkatsiteli.
Owocowy charakter, zapach i posmak malin, truskawek, czarnej porzeczki.
Bardzo delikatne i gładkie. Polecamy do sernika czekoladowego.
Wino wzmacniane z Sycylii o bursztynowym odcieniu, produkowane z 60% Catarratto,
30% Grillo i 10% Inzolia. Po procesie produkcji wino dojrzewa w dębowych
beczkach przez okres 1 roku. Bukiet i smak charakterystyczny dla sycylijskich,
wzmacnianych trunków - intensywny i lekko perfumowany, pełen
orzechów laskowych, marcepanu i białej czekolady. Wino o szeregu zastosowań.
Lekko schłodzone może być wspaniałym deserem, w temperaturze pokojowej
uzupełnia smak słodkich potraw, a także może być dodatkiem do wielu potraw.
Pachnące, nowo światowe Sauvignon Blanc.
Nuty agrestu, melona i trawy cytrynowej, limony i delikatne akcenty kwiatowe.
Lekkie, odświeżające wino. Polecamy w szczególności do krewetek jak
i do ryb.
Świetne połączenie południowych szczepów: Malvasia i Chardonnay.
Lekkie i świeże, pachnące gruszkami, brzoskwiniami, limoną. Uniwersalne
w doborze do potraw - polecamy do grillowanego
Lekkie, odświeżające Pinot Grigio. Słomkowy kolor, zwiewne, z nutami polnych
kwiatów, skoszonej trawy, limony i agrestu. Do sałatki z panierowanym
kurczakiem jak i do arancini z ryżu jaśminowego
Chardonnay – Aromatyczne, egzotyczne.
Mocne nuty gruszki, karamboli, banana, nieco miodu kwiatowego i wanilii.
Polecamy do naszego sandacza oraz drobiu. Idealne będzie również do sałatki
z grillowanym serem Halloumi
soczewicy z grillowanymi warzywami
Typowe dla tego regionu Hiszpanii Verdejo. Świeże, lekkie, o aromatach trawy, limony, mango, agrestu i kopru włoskiego. Mineralne wino ekologiczne. Idealne do okonia morskiego
Delikatny i typowy Gruner – czysty i mineralny, z aromatami ziół, trawy,
zielonego groszku i ogórka. Ciekawe wino od małego producenta z północnej
części Austrii. Wino polecamy zestawić z lekkimi daniami – zimne
przystawki, ryby, owoce morza, sałatki.
Nowozelandzkie, egzotyczne Sauvignon Blanc.
Rongopai to jeden z najstarszych winiarskich brandów Nowej Zelandii,
a w języku Maorysów oznacza ‘dobry smak, dobre samopoczucie. Eksplozja
aromatów z egzotycznej nowozelandzkiej krainy. Pełno tu charakterystycznego
grejpfruta, eukaliptusa, limony, agrestu, melona i mandarynki.
Viura (90%), Malvasia (10%) z opóźnionych zbiorów
Rarytas ! Wytrawne, złożone wino, fermentowane i starzone w amerykańskim
dębie. Złoty kolor, solidna struktura, wiele ciała. Aromaty suszonej moreli,
tostów, miodu i wanilii równoważone przez mineralność i świeżosć cytrusów.
Nowo światowe egzotyczne Cabernet Sauvignon.
Intensywnie owocowy charakter, z nutami czarnej porzeczki i wiśni.
Polecamy do białych i czerwonych mięs. Polecamy do udka z kaczki.
Wytworzone z dojrzewających w słońcu gron Negroamaro, Sangiovese
z dodatkiem Primitivo. Pełne intensywnych nut ciemnych owoców jagodowych,
wyczuwalne nuty smoliste. Polecamy do tradycyjnej rolady wołowej.
Klasyczne włoskie Chianti zbudowane na bazie Sangiovese. Intensywnie
owocowe – czarna porzeczka, jeżyna, jagody, żurawina. Dodatkowo
ciekawe nuty leśnego mchu oraz lukrecji. Bardzo uniwersalne - polecamy
do carpaccio wołowego.
Blend gron Monastrell (typowe dla południa Hiszpanii) oraz Merlot. Pełne,
pikantne i dobrze zbudowane, o intensywnym posmaku Jeżyn, czarnych
porzeczek, mchu leśnego oraz przypraw, korzeni i gorzkiej czekolady. Wino
do potraw mięsnych, idealne do wołowiny i dziczyzny, my polecamy do
policzka wołowego. Grona uprawiane są w gorącym klimacie na znacznej
wysokości (400-800 m.n.p.m.), pochodzą ze starej winnicy.
Selekcja miejscowych gron Tempranillo.
Gładkie. Aromaty czekolady, wiejskiego obejścia, mokrej skóry i wędzonej
śliwki i słodkiej wiśni. Gładkie, zbalansowane z krągłymi taninami. Polecamy
do steka z Angusa.
Podsuszane winogrona: Corvina, Rondinella, Molinara.
Mocne i męskie i bardzo esencjonalne wino. W smaku słodkawo gorzkie,
z dużą ilością garbników. Nutami owocowo – balsamicznymi. Polecamy
do wykwintnych potraw z wołowiny, baraniny, jagnięciny czy dziczyzny.
Oczywiście wspaniałe połączenie do twardych serów i pasztetów. Wino
o sporym potencjale dojrzewania, Warte zdekantowania.
25
Bardzo aromatyczne (cytrusy, skoszona trawa)
Intensywne nuty owocowe (wiśnia, porzeczka)
Wpisz swój adres email i bądź na bieżąco z wszelkimi informacjami
na temat Restauracji Pałacu Większyce
Polityka prywatności Cookies.
Ciasteczka (cookies) to nieduże pliki, które strony internetowe zapisują na naszych urządzeniach, za pomocą których korzystamy z internetu (komputery, laptopy, tablety i smartfony. Pełnią wiele funkcji, m.in. dzięki nim serwisy zapamiętują indywidualne preferencje użytkowników(jak np. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści).
Cookies są potrzebne do właściwego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego (ponadto pomagają przechowywać towary wrzucone do koszyka w sklepach online).
Umożliwiają również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Pozwalają też tworzyć anonimowe statystyki dotyczących odwiedzin serwisów, mogą jednak być wykorzystywane do śledzenia naszej aktywności w sieci.
Jeśli użytkownikowi nie odpowiada takie zbieranie informacji, może wyłączyć obsługę ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej.
W jaki sposób zmienić ustawienia dotyczące cookies w różnych przeglądarkach?
• Mozilla Firefox – kliknij tutaj
• Microsoft Internet Explorer - kliknij tutaj
• Google Chrome - kliknij tutaj
• Opera - kliknij tutaj
• Apple Safari - kliknij tutaj
• w telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych - zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego.