Staropolska, dworska kuchnia, ręcznie malowane sale, niepowtarzalny klimat
oraz profesjonalna obsługa to cechy Restauracji Pałac Większyce.
Staropolska, dworska kuchnia, ręcznie malowane sale, niepowtarzalny klimat
oraz profesjonalna obsługa to cechy Restauracji Pałac Większyce.
Menu degustacyjne dla 2,4,6 lub większej liczby osób( parzystej liczby osób)
składające się z 5 dań ( przystawka, zupa, dwa dania główne, deser).
Cena uzależniona jest od menu.
Wytworzone z winogron Prosecco,(Glera).
Jasno słomkowy kolor, jabłkowo gruszkowa nuta. Wino jest bardzo aromatyczne, świeże i harmonijne. Dość wytrawne i bogate.
Aperitif do przekąsek, sałat, świeżych warzyw, słonych i pikantnych wędlin oraz serów. Polecamy rownież do potraw z białych mięs (drób, wieprzowina) i naszych ryb.
Hiszpańskie grona: garnacha i trepat.
Wino produkowane metodą naturalnej fermentacji w butelce (metoda Szampańska). Intensywnie musująca, świeża, wytrawna Cava o intensywnych aromatach truskawki, maliny i czerwonej porzeczki, bardzo znikoma wytrawność.
Aperitif, do owoców morza, słonych przekąsek, pikantnych dań
Lekkie różowe Tempranillo.
Delikatne wino pachnące truskawkami, czerwonymi porzeczkami, malinami i
Delikatny i świeży posmak wiśni.
Bardzo uniwersalne w łączeniu z potrawami.
Miejscowe grona Saperavi i Rkatsiteli.
Ciemny, intensywnie żółty kolor, nieco winny aromat, poza tym:jabłka, gruszki, posmak dojrzałej brzoskwini i wosku. Idealne wino do słodkich przekąsek, ciast i deserów.
Miejscowe grona Saperavi i Rkatsiteli.
Owocowy charakter, zapach i posmak malin, truskaweki czarnej porzeczki.
Bardzo delikatne i gładkie.
Blend: Muscat Ottonel, Riesling, Pinot Gris i Gewurztraminer
Delikatne i bardzo aromatyczne o wyważonej kwasowości i owocowości.
Świetny kompan do dań z ryb, białego mięsa, potraw wegetariańskich oraz jako aperitif. Brązowy medal na 10 kongresie polskich win i cydrów
Blend: Pinot Noir, Rondo, Regent
Ciemnorubinowa barwa, intensywnie pachnące czerwonymi owocami leśnymi (jagody, jeżyny, borówki) oraz wiśniami. Lekka struktura, delikatnie zaznaczone taniny i odświeżająca kwasowość. Soczysto owocowy charakter.
Świetny kompan do gęsi, kaczki, wieprzowiny oraz lżejszych dań z wołowiny.
Pachnące, nowo światowe Sauvignon Blanc.
Nuty agrestu, melona i trawy cytrynowej, limony i delikatne akcenty kwiatowe.Lekkie, odświeżające wino.
Do szerokiej gamy lekkich potraw. Polecamy sałatki z grillowanym kurczakiem oraz ryb
Wytworzone z sycylijskiego szczepu Catarratto.
Lekkie i świeże, pachnące gruszkami, zielonymi jabłkami i białą porzeczką. Wino bardzo świeże, o lekko słonawej nucie co sprawia, że idealnie komponuje się z owocami morza. Polecamy do krewetek i ślimaków oraz jako aperitif.
Lekkie, odświeżające Pinot Grigio
Słomkowy kolor, zwiewne, z nutami polnych kwiatów, skoszonej trawy,
limony i agrestu. Polecamy do sandacza.
Chardonnay – Aromatyczne, egzotyczne.
Mocne nuty gruszki, karamboli, banana, nieco miodu kwiatowego i wanilii.
Polecamy do szerokiej gamy ryb, białego mięsa szczególnie do roladki z królika
Typowe dla tego regionu Hiszpanii Verdejo.
Świeże, lekkie, o aromatach trawy, limony, mango, agrestu i kopru włoskiego.
Mineralne wino ekologiczne.
Idealne do grillowanego indyka oraz sałatek.
Delikatny Riesling o cytrusowym i mineralnym aromacie. Wyczuwalne jabłka, gruszki, agrest i morele z odrobiną krzemiennego podkładu.
Wino polecamy zestawić z lekkimi i eleganckimi daniami. Wino idealnie pasuje do steka z ryby księżycowej.
Blend Chenin- intensywne, pełne i tłuste.
Bardzo ciekawe o egzotycznych nutach, gruszki, melona, mango, guawy i garści ziół (mięta, koper).
Polecamy do nieco mocniejszych potraw, treściwych w smaku – ryby, drób, wieprzowina. Idealne do schabu z dzika z zasmażaną kapustą.
Viura (90%), Malvasia (10%) z opóźnionych zbiorów
Rarytas! Wytrawne, złożone wino, fermentowane i starzone w amerykańskim dębie.
Złoty kolor, solidna struktura, wiele „ciała”. Aromaty suszonej moreli, tostów, miodu i wanilii równoważone przez mineralność i świeżosć cytrusów.
Polecamy do białych mięs, warzyw i ryb z grilla.
Intensywnie owocowy charakter, z nutami wędzonki i czarnej porzeczki
Polecamy zarówno do białych jak i czerwonych mięs.
Wytworzone z dojrzewającego w słońcu Sycylii szczepu Syrah.
Niezbyt ciężkie, choć prócz intensywnych nut ciemnych owoców jagodowych
wyczuwalne nuty smoliste.
Bardzo uniwersalne, do białego i czerwonego mięsa. Polecamy do rolady
śląskiej wołowej.
Klasyczne włoskie Chianti zbudowane na bazie Sangiovese.
Intensywnie owocowe – czarna porzeczka, jeżyna, jagody, żurawina. Dodatkowo
ciekawe nuty leśnego mchu oraz lukrecji.
Bardzo uniwersalne, polecane szczególnie do grillowanej polędwiczki
wieprzowej.
Hiszpańskie tempranillo, gładkie i delikatne.
Lekkie nuty czereśni, wiśni, jagód i mchu leśnego.
Polecane do policzka wieprzowego. Znakomicie pasuje również do dań z
grzybami.
Intensywne i egzotyczne Carmenere (90%) i Malbec (10%).
Bardzo ciemny kolor, nos intensywnie owocowy i pikantny. W smaku i zapachu
wyczuwalne bardzo dojrzałe jagody, jeżyny i borówki. Nieco smoliste, pikantne.
Starzone zarówno w beczkach dębowych jak i zbiornikach ze stali przez osiem
miesięcy.
Idealnie pasuje do pieczeni z jelenia.
Blend gron Monastrell (typowe dla południa Hiszpanii) oraz Merlot.
Pełne, pikantne i dobrze zbudowane, o intensywnym posmaku jeżyn, czarnych
porzeczek, mchu leśnego oraz przypraw, korzeni i gorzkiej czekolady.
Wino do potraw mięsnych (mięsa w marynacie, grillowane, pieczone),
pasztetów, twardych serów. Znakomity dodatek do dzikiego ptactwa.
Grona uprawiane są w gorącym klimacie na znacznej
wysokości (400-800 m.n.p.m.), pochodzą ze starej winnicy. Polecamy do
faszerowanej piersi gęsi.
Selekcja miejscowych gron Tempranillo.
Aromaty czekolady, wiejskiego obejścia, mokrej skóry i wędzonej śliwki i słodkiej
wiśni. Gładkie, zbalansowane z krągłymi taninami.
Polecamy do kaczki, gęsi, jagnięciny i innych czerwonych mięs szczególnie
polecamy do steka z polędwicy wołowej
Podsuszane winogrona: Corvina, Rondinella, Molinara.
Mocne i męskie esencjonalne wino. W smaku słodkawo gorzkie, z dużą ilością
garbników. Nutami owocowo – balsamicznymi.
Polecamy do wykwintnych potraw z wołowiny, baraniny, jagnięciny czy
dziczyzny.
Wpisz swój adres email i bądź na bieżąco z wszelkimi informacjami
na temat Restauracji Pałacu Większyce
Polityka prywatności Cookies.
Ciasteczka (cookies) to nieduże pliki, które strony internetowe zapisują na naszych urządzeniach, za pomocą których korzystamy z internetu (komputery, laptopy, tablety i smartfony. Pełnią wiele funkcji, m.in. dzięki nim serwisy zapamiętują indywidualne preferencje użytkowników(jak np. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści).
Cookies są potrzebne do właściwego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego (ponadto pomagają przechowywać towary wrzucone do koszyka w sklepach online).
Umożliwiają również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Pozwalają też tworzyć anonimowe statystyki dotyczących odwiedzin serwisów, mogą jednak być wykorzystywane do śledzenia naszej aktywności w sieci.
Jeśli użytkownikowi nie odpowiada takie zbieranie informacji, może wyłączyć obsługę ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej.
W jaki sposób zmienić ustawienia dotyczące cookies w różnych przeglądarkach?
• Mozilla Firefox – kliknij tutaj
• Microsoft Internet Explorer - kliknij tutaj
• Google Chrome - kliknij tutaj
• Opera - kliknij tutaj
• Apple Safari - kliknij tutaj
• w telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych - zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego.